Novo u gastro-ponudi Zagrebačke županije – specijaliteti od mesa turopoljske svinje

Napisao Željka Šabarić, . Postano u Vijesti

Turopoljska svinja je izvorna hrvatska pasmina i jedna od najstarijih pasmina u Europi. Njeno prirodno stanište su šume Turopoljskog luga. U prošlosti je bila sastavni dio ekosustava Turopolja koristeći plodove hrastovih šuma kao bitni element hranidbe. Njene iznimne nutricionističke osobine bile su poznate čak i izvan Hrvatske. Danas se uzgajaju u gateru na području Lukavečkog Čreta te kod privatnih uzgajivača. Ovlaštena uzgojna organizacija za provedbu selekcijskog i uzgojnog rada jest Plemenita opčina turopoljska koja nastoji u suradnji s uzgajivačima i institucijama očuvati i obnoviti uzgoj ove vrijedne vrste. Plemenita opčina turopoljska tijekom cijele godine obavlja uzgoj na šumskom prostoru u Lukavečkom Čretu od 150 hektara na kojem se svinje slobodno kreću. Uz prirodnu ishranu osigurana im je i dohrana žitaricama bez umjetnih smjesa.

U cilju upoznavanja šire javnosti o visokoj kvaliteti mesa turopoljske svinje i promicanja gastro-ponude Turopolja, Plemenita opčina turopoljska i Bistro „Babriga“ organizirali su 9. studenog 2017. godine u Bistrou „Babriga“ u Velikoj Gorici predstavljanje jela od turopoljske svinje. Ovo događanje jedan je od važnih poticaja daljnjem uzgoju turopoljske svinje zbog pokretanja potražnje, tj. osiguravanja plasmana i prodaje. Pripremljena su jela od mesa iz 100% eko-uzgoja poljoprivrednog gospodarstva Plemenite opčine turopoljske. Jela od jedne od najstarijih europskih pasmina svinja pripremljena su na moderan i maštovit te nadasve ukusan način: confit od svinjskog buta na kremi od graška s gratiniranim krumpirom, rolani kotlet punjen sa šampinjonima, kiselim krastavcima, lukom, špinatom uz marinirane domaće luleke s umakom od naranče, te steak od svinjskog vrata pokriven sa slamom od celera s pireom od karfiola. Preporučamo! Upoznajte i uživajte u gastro-ponudi Zagrebačke županije!

 

 

Tagovi:, , , , , , , , , ,