Osnovano Suradničko vijeće

Napisao Željka Šabarić, . Postano u Vijesti

U Odranskom polju u Selcu, Općina Orle, 1. kolovoza 2015. godine osnovano je Suradničko vijeće za područje Odransko polje – Turopolje.

Suradničko vijeće je zamišljeno kao tijelo koje čine svi dionici zainteresirani za održivo korištenje i upravljanje zaštićenim područjem, s posebnim naglaskom na lokalnu zajednicu. Svrha mu je izvještavati članove o novostima upravljanja zaštićenim područjem, primati od njih povratne informacije o učinkovitosti mjera zaštite područja, o potrebama ili idejama korisnika za održivo korištenje.

Suradničko vijeće će biti važno savjetodavno tijelo koje će pomoći u radu Javnoj ustanovi Zeleni prsten Zagrebačke županije te ojačati ulogu svih korisnika u odlučivanju i planiranju održivog korištenja ovog zaštićenog područja. Tek nekoliko zaštićenih područja u RH ima osnovana takva savjetodavna i participativna tijela, a prvo takvo u Zagrebačkoj županiji je vezano uz područje Odranskog polja i Turopoljskog luga, koji su zaštićeni u kategoriji značajnog krajobraza, a također su Natura 2000 područja.

Osnivanju Suradničkog vijeća odazvao se velik broj dionika, od Vatrogasne zajednice općine Orle, članova dobrovoljnih vatrogasnih društava, Mjesnih odbora, lovačkih udruga, kulturno umjetničkih udruga, Plemenite opčine Turopoljske, preko predstavnika Hrvatskih šuma,  Hrvatskih voda, LAG-a Zrinska Gora, PŠ Veleševec, Hrvatske poljoprivredne komore Zagrebačke županije do čelnika i vodstva lokalne i regionalne vlasti.

Suradničko vijeće osnovano je u sklopu projekta, „Sava kutura Natura“ koji se provodi u sklopu programa pretpristupne pomoći IPA 2011 Potpora organizacijama civilnog društva u razvoju partnerstva za održivo korištenje zaštićenih područja u Hrvatskoj, uključujući NATURA 2000 područja. Projekt je financiran sredstvima EU-a, a sufinanciran sredstvima Ureda za udruge Republike Hrvatske.

Nositelj projekta je Zelena akcija iz Zagreba, a partneri su Brodsko ekološko društvo-BED, Javna ustanova Natura Slavonica, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Sisačko-moslavačke županije i Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije.

suradnicko 5 suradnicko suradnicko 4 suradnicko 3 suradnicko 2